Geweldig debuut in Superbikes!

Training met Girls Racing Team
5 april 2018
501 km van Assen
20 juli 2018

Eindelijk was het zo ver. Na een pittige winter konden we richting Assen vertrekken voor de eerste OW cup van 2018. Op de donderdag en en vrijdag had ik nog trainingen geboekt. In de eerste instantie waren die om te trainen maar dat werd nu ook om het nieuwe blok te laten inlopen. De km’s op de bank waren nog niet voldoende en ik moest de eerste sessies rustig aan doen. Laag toerental, nog even de koppeling erbij en rustig optrekken. Sjonge wat was dat moeilijk! Gelukkig mocht ik gaandeweg de dag verder opbouwen en al snel zakten de rondetijden van 1.50 naar 1.47 en einde van de dag al een 1.46! Dat hadden we al niet verwacht.

De volgende dag ging het verder en iedere sessie kon ik mezelf verbeteren. De 1000cc moet totaal anders worden gereden als een 600cc en ik moet dus veel dingen anders gaan aanpakken. Zo moeten de rijlijnen veel hoekiger in plaats van rond en met hoge bochtensnelheid. Daar lag voor mij de grootste uitdaging. Daarnaast vond ik het ook erg moeilijk om uitkomen Strubben en GT meteen vol op het gas te gaan. Ik gleed meteen naar achteren en als ik me niet goed vast hield was de motor al verdwenen zonder mij. Gelukkig kon ik gaandeweg de dag mezelf meer en meer verbeteren en reed ik al een 1.45! En dat op oude en harde endurance banden! Dat werd nog wat. Ook heb ik deze dag een flink aantal starts geoefend. En dat was maar goed ook want dat was nodig. De 1000cc doet onderin niets maar komt dan ineens vol omhoog. Daar moest ik even voor oefenen om dat gecontroleerd te laten verlopen. De laatste start ging erg goed en ik liet het daar bij. Hopelijk zou het morgen ook zo lukken?

De racedag had ik ontzettend veel zin in. Het gevoel met de motor was erg goed en nu kon ik bekijken hoe ik in het veld zou staan. We zeiden vantevoren dat een top 10 klassering met een 1.45 erg mooi zou zijn. Daar gingen we voor. Maar in de eerste kwalificatie zag ik p6 op het bord staan? Ik begreep het niet helemaal….dat kon toch niet voor mij zijn? Wat was de rest aan het doen? Maar in de 2e kwalificatie reed ik opnieuw een PR van 1.44.6 en ik behaalde een 6e startplek op de grid met 22 man! Echt geweldig goed en ver boven verwachting.
Voor de race was ik gigantisch zenuwachtig maar juist daardoor ben je wakker bij de start. En dat bleek! Ik schoot weg en ging de Haarbocht in…als 3e!! Helaas was mijn lijn wat wijd doordat ik aan de binnenkant zat en niet goed kon insturen. Daar maakte Danny al mooi gebruik van en kwam mij voorbij. Toch betekende dat, dat ik op P4 lag en er 17 man op mijn hielen zat! Ik ging er voor zitten en probeerde de jongens voor me te volgen. Dat ging best netjes maar na 1,5 ronde kwam Renzo me voorbij. Hij ging het gevecht aan met Danny en ik kon dat tempo nog een tijdje volgen. Uiteindelijk gingen ze me net iets te hard en moest ik zelf een ritme zoeken. De race was 14 ronden en mijn automatische piloot stond nog op standje 600cc. De lijnen werden daar niet beter van en ik maakte al een stuurfoutje. Toch was het een lekker ritme en ik kon constante tijden rijden. Voor mij was Cliff ingehaald en kwam in mijn zicht. Iedere ronde kwam ik wat dichterbij maar al snel was daar de finishvlag. Ik ben gefinisht op de 5e plek met een dik PR van 1.44.2! Een geweldig resultaat wat we nooit hadden verwacht voor de eerste keer in deze hoogste klasse.

Voor nu ben ik me aan het voorbereiden op de trainingen en kwalificaties van de 24H Le Mans in Frankrijk. Deze race wordt aankomend weekend gereden. Ik ben reserve oftewel 4e rijder en daardoor is het onzeker of ik de race zal rijden. Als de andere dames snel genoeg zijn dan bekijk ik de race van de zijlijn. Als dat niet zo mocht zijn is er een kans dat ik wel moet rijden. We gaan het zien!? Zoizo zie ik het als een mooie training en kijk ik al weer uit naar de eerst volgende OW cup op zaterdag 29 april in Assen.