Pre Bol d’or Training Le Castellet

Oschersleben: Top 10 Finish!
1 september 2017
6H Endurance Nurbergring: Overwinning!
24 september 2017

Afgelopen week ben ik voor een tweedaagse training naar het circuit Paul Riccard afgereisd samen met Jeroen. Deze 2 dagen zouden we gaan testen met het Girls Racing Team met de Yamaha R1 voor de Endurance World Championship later deze maand.

Ik keek er erg naar uit om weer op de Yamaha R1 te stappen. Zoizo zijn de motoren van dit team altijd perfect voor elkaar!! Er stonden 3 motoren te wachten waaronder onze trainingsmotor, de wedstrijdmotor en een voor onderdelen. De trainingsmotor zouden we deze dagen vooral gebruiken en de laatste dag ook allemaal nog een rondje op de racemotor om de grote endurance brandstoftank te kunnen testen.

De eerste sessie die ik opstapte was ik weer flink onder de indruk. Het was inmiddels alweer een jaar geleden dat ik op een 1000cc had gereden en ik schrok wel weer van het vermogen van deze motor. Ook was het schakelmoment (toerental), wheeliën en vooral de lijnen van een 1000 weer even omschakelen. Gelukkig had ik het weer snel door en in de 3e en laatste sessie van deze eerste dag zat ik al op 1 seconde van mijn kwalificatietijd van vorig jaar! Dat was super want daarin rijd je met totaal ander soort en vooral zachtere banden. Ik reed nu met de harde endurancebanden die ook al niet nieuw meer waren. Dat was dus een goed begin! Ook Muriel en Amandine kwamen er weer lekker in. De dag vloog voorbij en ondanks dat we ieder maar 3 sessies hadden, maakten we veel progressie.                           

De volgende dag gingen we weer verder waar we waren gebleven. Deze dagen deden we ook iedere sessie een aanpassing aan de motor, zodat we stap voor stap dichter bij een goede set up kwamen. Rond de middag kwamen er wat regendruppels en ik begon net aan mijn stint. Ik besloot het zekere voor onzekere te nemen en maar even binnen te komen. De regen zette niet door en ik ging de baan weer op. Deze was volledig droog. Na een ronde werd ik bij het aanremmen van een bocht door iemand naar buiten gedrukt die wijd ging. Ik besloot gebruik te maken van het grote asfalt oppervlak en deze bocht even rechtdoor te pakken. Een stukje verder kon ik weer de baan op. Maar…dit ging mis. Ik deed dit met lage snelheid en kon bijna recht de volgende bocht in maar was meteen de voorkant kwijt. Achteraf blijken de felgekleurde lijnen rondom het circuit langer nat te blijven dan het asfalt en waarschijnlijk was de voorband daardoor vochtig. Ik belandde hard op mijn hoofd en mijn pink ging dubbel. Gelukkig viel alles mee met mij en ook de motor en kon ik later weer rijden.

Een ding met endurances is wel dat je compromissen moet sluiten! En dat moest bij ons nu ook. De eerste dag hadden we een voor mij fijne set up gevonden. De motor had daarmee veel grip en stuurde lekker in. Echter de andere dames vonden deze setup verschrikkelijk omdat de motor erg veel bewoog. Voor mij beweegt deze ook maar ik weet dat ik daarmee harder kan. Deze dag hadden we dus nog een en ander getest en uiteindelijk tot een compromis gekomen waarbij de motor voor mij wat te zacht is en wat grip verliest, maar wel rijdbaar en voor de andere dames ook. Aan een kant is dat jammer want je weet dat je harder kunt met een andere setup maar als de anderen daar niet mee kunnen rijden schiet dat ook niet op.

Uiteindelijk reed ik een 2.05, Amandine 2.07 en Muriel 2.09. Allemaal netjes gereden en tevreden! Girls Racing Team #19 is er klaar voor! Heel erg bedankt Jeroen voor je hulp deze dagen en de super set Up. 1 probleempje…ik wil nu ook een R1! Haha. Nu nog eventjes geduld en maandag 11 september vertrek ik weer naar Zuid Frankrijk om de echte race te gaan rijden. We gaan van start op Zaterdag 16 September om 15 uur. Alles wordt uitgezonden op Eurosport dus het is allemaal te volgen.