Super resultaat…2 maal 4e plek in Dijon!

501 km van Assen
20 juli 2018
Dubbele races in Oschersleben
20 augustus 2018

Eindelijk was het dan zo ver! Samen met Jeroen vertrok ik naar het Franse Dijon voor dubbele races op dit mooie circuit. Later deze week kwamen ook Wesley en Frank supporten. Vorig jaar had ik hier al genoten op de Kawasaki, maar mistte ik het vermogen op het rechte eind. Dit keer zou dat zeker niet het probleem zijn en daarom keek ik er echt naar uit. Ook was ik wel benieuwd hoe het nu met mijn voet zou gaan? Met de 501 km had ik er nog wel flink last van, maar aan het einde van de race kwam ik gelukkig wel weer aardig in een ritme.

We hadden op Dijon nog wat extra trainingen vooraf geboekt en daar was ik erg blij mee. We hebben veel geprobeerd met de rijlijnen, versnellingen en setting van de motor. Immers met de 1000 was dit totaal anders. Iedere sessie ging het beter ondanks dat ik hele oude banden gebruikte waarvan de indicatoren aan de zijkanten al spoorloos waren. Het ritme was er en ik was klaar voor de kwalificatie. Ik had geen idee waar ik zou belanden op de grid maar deed gewoon mijn uiterste best. Ik zelf voelde me gelukkig aardig fit, ook al was de kracht in mijn voet nog niet wat het zou moeten zijn. Vooral met het drukken op de voetsteps kon ik niet de juiste druk uitoefenen. En daardoor moest ik bijvoorbeeld heuvel op langer wachten met op het gas gaan. Toch ging het lekker en de kunst was om een vrije ronde te vinden en proberen om alle foutjes uit mijn ronden te halen. Dat werkte goed, want ik behaalde meteen de 5e startplek en een nieuw PR van 1.23.6! In de 2e kwalificatie ging ik er nog eens goed voor zitten, maar helaas door een rode vlag kon ik me niet meer verbeteren. Toine die Q1 vlak achter mij stond kon nog wel wat tienden verbeteren en daardoor verschoof ik nog net naar de 6e plek op de grid. Ik was erg blij met deze startplek en had dit zeker niet verwacht.

Vlak na de 2e kwalificatie was het tijd voor de eerste race. In totaal stond er bijna 30 man aan de start en ik stond op de 2e startrij. Hopelijk kon ik iedereen achter me houden? Het was deze week ontzettend warm en met 36 graden was het asfalt dik boven de 60 graden!  Met de start duurde het opstellen van alle rijders ook nog eens zo lang dat mijn motor snel opliep naar boven de 100 graden! Dat leidde me af en toen we mochten starten was ik wel weg maar niet snel genoeg. Meteen kwam Alexander er met een superstart overheen en schoof ik dus een plek naar achteren. Gelukkig kon ik er weer voorbij komen maar de topgroep was al los gereden. Toine zat nog wel voor me en een aantal ronden bleef ik vlak achter hem, want ik had achter me ook een gat en wachtte rustig mijn kans af. Ineens met het opkomen van het rechte stuk kon ik er voorbij komen en daarna ging ik vol gas. Dit was plek 4 en die wilde ik niet meer afstaan! Gelukkig lukte dat ook en kwam ik na een hele mooie race als 4e over de finish!

De volgende dag was race 2. Ik had graag nog starts willen oefenen met de warm up maar helaas was dat niet toegestaan. Dan maar hopen dat het nu beter zou gaan? En ja gelukkig kwam ik een heel stuk beter weg. Echter was daar opnieuw Alexander die me voorbij schoot! Wat een raket…! Ik ging dus weer in de achtervolging om hem in te halen. Mijn plan was om meteen achter Danny aan te gaan die in race 1 maar ietsje harder had gereden dan mij. Dus toen ik Alexander inhaalde zette ik de achtervolging in maar al snel kregen we een rode vlag en moesten we de baan af. Wel had ik intussen mijn PR intussen weer flink verbeterd naar een 1.22.7! Dat is maar liefst bijna 3 seconden harder dan vorig jaar!
De rode vlag betekende een herstart over 8 ronden! Dit keer was ik er met volle concentratie bij en ik sprintte weg bij de start. Zo goed zelfs, dat ik hem op de 3e plek nog voor Danny had kunnen zetten want die ging wat wijd. Echter wist ik ook dat hij sneller zou zijn, dus ik liet hem terug komen en zorde ervoor dat niemand mij voorbij kwam. Dat ging goed! Ik ging achter Danny aan en hoopte aan te kunnen pikken. Helaas voor mij had hij de Turbo uitgevonden en was hij me te snel af. Ik reed mijn eigen tempo en kwam keurig op de 4e plek over de finish! Echt een geweldig goed resultaat waar we heel blij mee zijn.

Ondanks de 2 races die ik gemist heb sta ik nu in mijn debuutjaar op de Superbike, al op de 5e plek in het kampioenschap! Hopelijk kunnen we dit vast houden?