Training met Girls Racing Team

Een fantastische start met een abrupt einde…
14 januari 2018
Geweldig debuut in Superbikes!
15 april 2018

Over een aantal weken in het weekend van 21 & 22 april is de 24H van Le Mans op het Bugatti circuit in Le Mans Frankrijk. Het Endurance World Championship begint tegenwoordig al in September bij de race op het Paul Riccard Circuit in Zuid-Frankrijk genaamd de Bol d’or. Met het Girls Racing Team behaalden we vorig jaar in deze eerste race van seizoen 2017-2018 maar liefst de 8e plek in de Stock klasse en gingen naar huis met 2 WK punten! Graag wilden we door gaan en zochten naar de mogelijkheid om deel te nemen aan de 24H Le Mans. Een nieuwe Yamaha R1 staat klaar en ook het team waaronder monteurs, chefkok, en masseurs is compleet. Door onze goede resultaten in de Bol d’or zijn we gelukkig ook ingeloot en kunnen van start. Helaas werd het voor mij zelf een moeilijke opgave om het budget bij elkaar te krijgen na de aanschaf van de R1 en daarna het ontplofte motorblok. Gelukkig werd ik door het team gevraagd om wel mee te trainen als reserverijder. Het team heeft 3 rijders nodig voor de race maar een reserve rijder is altijd wel handig. Daarbij komt ook dat het een grote opgave is om te kwalificeren voor de race. Je moet als individuele rijder aan bepaalde tijden komen maar daarnaast moet je als team ook snel genoeg zijn om binnen het aantal teams te kwalificeren dat mee mag doen. Dat is dus ook een van de redenen dat het team me graag mee neemt want er wordt verschrikkelijk hard gereden in Le Mans! Ik mag (en moet) alle trainingen en kwalificaties mee doen, want het team mag de snelste 3 tijden gebruiken voor de algemene kwalificatie. Ook is het nog de vraag of alle dames van het team snel genoeg zijn dus wel handig als er nog een reserve is.

Om in een ritme te komen zijn we vorige week 3 dagen gaan trainen op het circuit van Catalunya! Een prachtig circuit vind ik dat en alleen daarom wilde ik al graag mee met het team. In totaal waren we dus met 4 meiden: Muriel de eigenaresse van het team uit Frankrijk, Amandine ook uit Frankrijk, Bettina uit Zwitserland en ik zelf als Nederlander. Ook Pierre was mee de eigenaar van het team en Frank als hulp. We hadden gelukkig wel 2 motoren mee en konden dus 2 sessies verdelen onder de 4 dames. Dat kwam neer op 2 of 3 keer rijden per dag. Niet heel veel maar dat mocht de pret niet drukken. In de ochtenden was de baan vrijwel nat en duurde het even voor het droog was. In de middagen was er gelukkig geen regen en op de laatste dag was het zelfs lekker 17 graden.

Gedurende de sessies konden we werken aan de afstelling van de motor en opnieuw was het net als vorig jaar met de Bol d’or flink stoeien met de setting van de motor. De verschillen tussen de meiden zijn erg groot en daarmee is het erg moeilijk om de motor goed af te stellen. Voor mij voelde de motor aan de voorkant veel te slap en met aanremmen bonkte hij meteen onderin. Maakten we hem wat harder kon ik meteen weer een seconde sneller maar konden de anderen er weer moeilijker mee rijden. Uiteindelijk konden we wel een soort van compromis vinden waar we allemaal mee konden rijden. Ik reed daarmee 1.50, Amandine 1.52, Muriel 1.56 en Bettina  reed nog boven de 2 minuten want zij moest de motor nog wat leren kennen en de baan. Voor mij was het een erg fijne training want ondanks het vechten met de motor kreeg ik een lekker ritme. En dat met maar 6 gereden sessies en een korte race. In die race werd ik nog 6e van alle ruim 150 deelnemers totaal waaronder wat EWC rijders enz, en winnaar bij de dames klasse. Terug naar huis met een een beker dus!

Na een paar dagen werken en een weekendje thuis klussen konden we weer vertrekken naar Frankrijk voor 2 dagen officiële training voor Le Mans. Het weer beloofde niet veel goeds en dat bleek ook zo te zijn. Beide dagen was er volop regen. Toch vond ik dat niet erg wat dat moet immers ook getest worden. Echter waren de verschillen tussen de dames in de regen nog groter en dus werd de afstelling van de motor nog moeilijker. Ik kon niet goed met de motor overweg want de balans was er niet. Ook was het bij mij telkens stromende regen en werd het daarna telkens weer wat droger. Dus de baan was bij een van de andere dames weer totaal anders. De motor voelde voor mij als een beperkende factor en daar baalde ik van want ik kon niet vooruit. Uiteindelijk hebben we allemaal  toch goed kunnen rijden en rondjes maken in de regen. En gelukkig einde 2e dag was er toch nog een moglijkheid om eens met slicks de baan op te gaan. Slalommend tussen de plassen water door kon ik toch eens voelen hoe deze baan loopt met wat meer snelheid. Voor mij is Le Mans een nieuw circuit en dit was wel fijn om de baan beter te leren, ook al was het veel te kort.

Op dit moment is het eerste op de kalender de eerste OW cup volgende week op zaterdag 14 April in Assen. Voor mij het debuut op de 1000cc en verschrikkelijk spannend. Ik heb geen flauw idee wat ik kan verwachten maar ik kijk er al erg naar uit. Benieuwd wat we er van gaan maken!? Voor degenen die komen kijken… we staan weer in dezelfde tenten met de caravan op de paddock en de koffie staat klaar! Tot snel.